2018. jún 03.

Arthur Miller Bukása

Arthur Miller Bukása

 


miller_fall.jpgVictor Laszlo

 

Eddig nem ismertem a történetet, pedig a Vanity Fair 2007-ben már hosszú cikket írt róla . (A Vanity Fair írásáról is csak most értesültem). A tény: Arthur Miller felesége, Inge Morath fotográfus 1966-ban egy kisfúnak adott életet, akiről kiderült, hogy Down-szindrómája van. A sérült gyermeket 4 éves korában beadták a Southbury Training School nevű intézménybe, ahol Daniel (így nevezték) 17 éves koráig élt. Daniel Miller most közel normális életet él, 52 esztendős. Síel, fut edzi magát. Fiatalon elindult a speciális olimpia sí és kerékpár-versenyén. Arthur Miller egészen haláláig (89 éves lett, 2007-ben hunyt el) nem beszélt Dánielről. Életrajzi könyvében a Timebends-ben egyetlen szóval sem említi. Feleségét sohasem kísérte el az intézetbe, amikor meglátogatta a fiút. Rebecca Miller, a másik gyerek azt mondta az apjáról, hogy az életét úgy játszotta, mint egy főszerepet, és kihagyott belőle mindent, ami nem illett a „darabba”.

Most Bernard Weinraub, korábbi New York Times újságíró „Fall” („Bukás”) címmel drámát írt a történetről. Egy pocsék drámát, amiről azért sokat beszélnek, hiszen nagy emberek bűnei mindig érdekesek. Arthur Millert egész életében az amerikai moralitás képviselőjének tekintették. És most itt van ez a darab.

A New York Times kritikusa most ezt írja a bostoni Calderwood Pavilionban bemutatott műről, hogy szereplői papirmasék, de olyan papírmasék, amelyeket baltával faragtak ki fából. Weinraub szorgalmasan összegyűjtögette Miller interjúit, előadásait és azokból adogat mondatokat az író szájába. „Weinraub, a jelek szerint ,mindenáron meg akarja semmisíteni Arthur Millert, nem csupán emberként, aki olyan döntést hozott, mint emberek ezrei abban a korban. A darab szerint Miller ezzel a döntéssel megbukott erkölcsi példaképként is. Pedig az ügy egy sokkal kevésbé rosszindulatú megközelítése éppen azt sugallaná, hogy bukása hozzájárult későbbi erkölcsi felemelkedéséhez” - írja a Times.

 

Kép: jelenet a bostoni előadásból: Miller, Morath és a nőgyógyász

Szólj hozzá

színdarab Arthur Miller Daniel Miller Inge Morath