2018. máj 19.

Alfie Evans Csíksomlyón

Alfie Evans Csíksomlyón

Kereszty András
csiksomlyo.jpgKörülnézel a dombokon, a Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben és arra gondolsz, hogy Orbán Viktornak mennyivel több esze volt, mint a jelenlegi összes ellenzékinek. A Magyar Demokratikus Fórumnak nevezett alakulat szétbomlása után rájött, hogy jobboldalon hatalmas hely van. Passzsáv-ahogy fociban mondják. És szépen elfoglalta ezt a helyet akkor még rendetlen, csapzott, szeretni való ifjú, liberális csapatával. Nem kellett más, csak megnézni a sokaságot, amely betöltött egy egész hegygerincet.

Csodás, szívmelengető dolog ennyi embert látni, ennyi zászlót, magyart és székelyt. És egészen biztos, hogy Orbán Viktor legyőzhetetlen, amíg nem jön létre egy ellenzéki alakulat, amely évről évre nem tud úgy jelen lenni egy ilyen összmagyar ünnepen – hogy valóban jelen legyen.

De pünkösd szombatja ma nem a belpolitikáról szólt. A szervezők szerencsére a lengyel Mariam Adam Walgórát, a czestochowai Jasna Gora pálos kolostor házfőnökét kérték fel beszédre. És a magyarul kiválóan tudó szerzetes elhozta ide egy halott kisfiú emlékét. Alfie Evans, volt az a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, 23 hónapos brit gyerek, aki Liverpoolban halt meg, mert lekapcsolták a lélegeztetőgépről. A kisfiú orvosai és szülei között régóta elkeseredett vita folyt Alfie sorsa fölött, aki gyógyíthatatlannak mondott, degeneratív idegrendszeri betegségben szenvedett. Alfie 2016 decembere óta kórházi ápolásra szorult, agya súlyos károsodásokat szenvedett: sem mozogni, sem beszélni nem tudott már, és a hallását is elveszítette. Az orvosok mindezek miatt értelmetlennek találták az Alfie életben tartását, és lekapcsolták őt az életfunkcióit fenntartó gépekről. Ezt megelőzően az Emberi Jogok Európai Bírósága is elutasította a szülők kérését a kezelés folytatására. Az eset Ferenc pápa figyelmét is felkeltette. A Vatikán, illetve az olasz hatóságok támogatták, hogy a kisfiút a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházban kezeljék tovább. De a brit fellebbviteli törvényszék arra hivatkozott, hogy a kisfiú szállítása "túl veszélyes lenne egészségi állapotára nézve".

A zarándoklaton lévők többsége valószínűleg életében nem hallott soha Alfie Evansról. De most talán belegondoltak abba, hogy a világ nem mindig politika. Nem mindig jó és rossz harca. Nincs fekete és fehér. S nem minden kérdést egyszerű megválaszolni.

Szólj hozzá

Orbán Csíksomlyó Alfie Evans lengyel szerzetes