2018. máj 18.

Mondja marha, miért oly bús?

Mondja marha, miért oly bús?

marha.jpgMiközben a tejhasznú állomány stagnál, a húshasznú marhatartás reneszánszát éli Magyarországon. A sokféle támogatási jogcím, a nagyobb krízisektől mentes piac és viszonylag alacsony beruházási igény (összevetve a tejhasznú tehén tartásával) kedvez ennek az ágazatnak. Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 103 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 január–februárjában, 5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. 
A legnagyobb piacok Törökország, Hongkong és Izrael voltak. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 15 százalékkal 57 ezer tonnára nőtt 2018 első két hónapjában a 2017. január–februárban beszállított mennyiséghez képest. A behozatal 40 százaléka Brazíliából, 17-17 százaléka pedig Uruguayból és Argentínából származott. Ezzel szemben Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január–februárjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A főbb partnerek a régiek voltak: Törökország, Ausztria és Horvátország. A törökországi kivitel azonban drasztikusan nőtt, több mint  a négyszeresére ugrott, de Horvátországba is 71 százalékkal több szarvasmarha került. Magyarország élőmarha-importja 23 százalékkal csökkent 2018 első két hónapjában a 2017. január–februárban beszállított mennyiséghez képest - áll az AKI piaci jelentésében. Szóval nagyon megy a marha, írják.
DE:
Nem a marha megy nagyon uraim, hanem a különböző jogcímeken felvehető támogatások összege a vonzó. Magyarország "minden lehetséges támogatási módot bevezetett a húsmarha-állomány növelésére". 95 ezer Ft/tehén alaptámogatás, 50 ezer Ft/egyed hízlalási támogatás, 23 ezer Ft/ha szálastakarmány termelés-kiegészítő támogatás, no meg a földalapú támogatás (69 ezer Ft/ha) évente. A húsmarha támogatása ezek miatt messze meghaladja a 100%-ot a termelési értékhez viszonyítva (kb. 160%). Piaci feltételek között egy évet sem bírna ki támogatás nélkül az ágazat. Az egésznek gazdasági szempontból minimális haszna sincs, talán környezetvédelmi szempontból valami közhaszna azért van. Pl: nem gazos a legelő, bár ugyanakkor "gázos", ami meg szintén nem előnyös a metán-termelődés miatt.

Raskó György

Szólj hozzá

támogatás marha Unió Raskó György