2018. ápr 20.

Szerintetek lehetséges a csalás?

Szerintetek lehetséges a csalás?

Az, hogy lehetséges megírta az újságotoknak egy kolozsvári informatikus. Nos, én is informatikus vagyok, és történetesen dolgoztam a választási informatikán. Ennél jobban ne is menjünk bele, nem szeretnék bővebb részleteket elárulni. A választási rendszert nem haveri cégek és nem mutyi banda fejlesztette, hanem a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt (NISZ) egy 100%-os állami tulajdonban lévő intézmény a BM alatt. Pontosabban annak is a fejlesztő cége, ami szintén állami tulajdonban van (IdomSoft Zrt.).
Tehát az, hogy valaki ebből meggazdagodott, korántsem igaz. A központi költségvetésből egy alfejezetre (BM) került átcsoportosításra az összeg. Több évnyi fejlesztői embernap van a rendszerben, ha ez a kolozsvári szerzőnek mond valamit. Sajnos vagy nem sajnos egy fejlesztői embernap meglehetősen húzós költségvetési tétel lett a nyugati béreknek köszönhetően. Ha felszorzod, akkor bizony ennyi az ára. Senki nem lett milliomos, vagy milliárdos. Az állam bácsi egyik zsebéből a másikba vándorolt az összeg, de ebből a zsebből senki nem húzta ki a lóvét :) Ezúttal.
Az infrastruktúra üzemeltetői kiemelt rendelkezésre állást vállalnak ilyenkor (kezdve a szolgáltatótól - Telekom - egészen az alapinfrastruktúra üzemeltetőkig). Gondolom az un. négy kilences SLA is mondhat valamit IT-s barátunknak, ugyanis ha valami 99,99%-os rendelkezésre állással kell, hogy üzemeljen, akkor az azt jelenti, hogy ott bizony több tucat, de én inkább az előző tapasztalataimból kiindulva százas nagyságrendű ember áll készenlétben 80-90 órán keresztül. Ezek az emberek pár óra alvással az épületen belül oldják meg a választási hétvégét, minimális plusz pénzért (nem milliókért).
A katonaság (bár szerintem inkább a rendőrség) nem csak itthon őrzi választás idején a választás lebonyolításáért felelős hivatal épületét, hanem egészen biztos vagyok benne, hogy szinte a Föld minden országában. Az összes állami honlapot, online alkalmazást mindig hihetetlen mértékű támadás éri, gondolhatod, hogy a választás idején ez hatványozottan igaz. Nem csak itthon, máshol is.
A kolozsvári informatikus, biztosan tudja, hogy minden alkalmazásnak van (jobb esetben, amúgy kellene, hogy legyen) backup rendszere. Amikor megváltozott a honlap kinézete, akkor a backup rendszer állt az eredeti helyére. Nem régebbi, nem rosszabb, csak egy csökkentett funkcionalitású, mivel ez kevésbé támadható, masszívabb felépítésű. Egy adatbázis van mögötte, nem több. Ugyanazok az eredmények látszanak mindkettőn.A Nemzeti Választási Irodának nincs IT-ja, csak ami házon belül a kollégáknak kell helpdesk, egyébként a teljes infrastruktúra a Kormányzati Adatközpontban van, ahogy minden más alkalmazás is most már oda települ, pontosan azért, mert uniós elvárás volt, hogy a kiberterrorizmus ellen védekezzünk. Jobban védhető mind fizikailag, mind pedig IT biztonsági szempontból. A logokat meg lehet tekinteni, az EBESZ amúgy végig jelen volt.
A pártok egyébként küldhetnek informatikai delegáltakat, akik folyamatosan nyomon követhetik az eseményeket, és jelen lehetnek a központban. Ezt furcsa módon senki nem tette meg, pedig a lehetőség adott.Ennyit az IT-ról, szerintem mindent elmondtam.

N.Á.

 

Szólj hozzá