2018. ápr 20.

Bérelj kémet!

Bérelj kémet!

 

fpolicy_csernomirgyin_viktor_es_jevgenyij_szavosztyanov.jpgAkár merre megy az ember a világban az első dolog, amit tapasztal, okos telefonnal fotografáló, videozó turisták. Mi lenne, ha ezek a turisták némi fizetségért (percenként húsz dollár-centért) oda mennének, és azt fotóznák le, amit a megrendelő parancsol? Ez az ötlete támadt az orosz Jevgenyij Szevasztyjanovnak, amikor megalapította a Virtravel nevű céget. A vállalatot az Egyesült Államokban, Delaware-ban jegyezték be, és Kaliforniában működik. A koncepció szerint a megrendelő lehet betegen otthon fekvő magán személy, aki szeretné megnézni a világ dolgait, lehet vállalat, amely körülnézne ott, ahol beruházást tervez, lehet világcsavargó, aki előbb megtekintené jövendő uticélját.
De lehetne másfajta is…
Amerikában mindenesetre feltámadt a gyanú, hátha a cég egyéb feladatokra is kapható. A gyanú oka egyrészt az utóbbi időben minden orosz internetes céggel szembeni gyanakvás. Márpedig a Virtravel megrendelőivel élő internetes kapcsolat formájában kommunikál. (Képzeljük el, otthon ülünk és számítógépünk képernyőjén nemcsak nézegethetjük – mondjuk – Hong Kong felhőkarcolóit, hanem virtuális operatőrünk arra megy, élő adásban azt sugározza, amit mondunk neki).
De a gyanakvás legfőbb oka Jevgenyij Szevasztyjanov személye. Ő ugyanis három éven át – Gorbacsov és Jelcin idején – a szovjet KGB helyettes igazgatója, a moszkvai részleg vezetője volt. Azóta nincs kapcsolata az orosz titkos szolgálattal – állítja. Egy Oroszország-szakértő szerint viszont a KGB-t nem lehet otthagyni. Aki titokszolga volt, az titokszolga maradt, még akkor is, ha a szolgálatot most Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) nevezik.
Mi történik, ha az orosz kémszervezet megbízásából sétálgatnának most a világban a fotografáló emberek? Mark Galeotti, a prágai Institute of International Relations (Nemzetközi Kapcsolatok Intézete) kutatója éppen ezt gyanítja. Szerinte ez olyan vállalkozás, mint az Uber. Csak éppen nem kocsikat, hanem kémeket lehet bérelni akkor, amikor szükség van rájuk.Mindenesetre az interneten is látható egy fotó, amelyen Viktor Csernomirgyin volt orrosz miniszterelnök együtt űl Szevasztyjanovval egy asztalnál. Az orosz kormányfő valamit erősen nézeget a balkezében. Komolyabb nagyításban látszik, hogy az egy mobil-telefon. Csak nem a Virtravel egyik érdekes adását tanulmányozza?

SP

Szólj hozzá

titkosszolgálat oroszok Virtravel bérelhető kém