2018. ápr 09.

Orbán Viktor és az Egri csillagok

Orbán Viktor és az Egri csillagok

 

eger_ostroma.jpg

Van egy angol, Nick Thorpe, aki jobban ismeri a magyar nép lelkét, mint kevesen e hazában. 1983 óta él itt, magyar felesége van, ő a BBC közép-európai tudósítója. Ez a brit Orbán sikerét Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből vezeti le. Azt mondja, mindenki olvasta ezt a könyvet, aki nálunk iskolába jár. (Legalábbis kötelezően tanítják neki). És még a legkevésbé iskolázott ember is ismeri a kis végvár történetét, amely sikeresen szembeszállt kétszázezer fős török sereggel. Dobó István és kis helyőrsége védte a várat, és elzavarta a török hadat. A főhős Bornemissza Gergely, egy robbanóanyag szakértő, aki központi szerepet játszik az erőd védelmében. A következő évtizedekben más magyar végvárakat elfoglaltak a törökök, de a védők olyan veszteségeket okoztak a betolakodóknak, hogy azok megtorpantak, és nem tudtak továbbvonulni Európába. Nos Nick szerint a vidéki Magyarország Dobó István (és talán Bornemissza Gergely) méltó utódaként tekint Orbán Viktorra. Az ország védelmezője ő a pogány hadak ellen. A magyarok pedig jól emlékeznek külföldi inváziókra – jöttek a törökök, az osztrákok és az oroszok. 1920-ban a trianoni egyezmény határozta meg az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamainak, így Magyarországnak a háború utáni határait. Magyarország elvesztette területének hetvenkét százalékát, és a magyar nemzetiség harmincegy százaléka romániai, csehszlovákiai és jugoszláviai kisebbségként találta magát a határokon kívül. Magyarországot is megfosztották multikulturális közösségeitől – a sok romántól, szlováktól, szerbtől, horváttól és ruszintól, akik korábban a magyarokkal együtt éltek.
A második világháború idején a nagy létszámú zsidó lakosság jelentős részét haláltáborokban gyilkolták meg, és a háború utáni deportálások során Magyarország elvesztette a 18. század óta letelepedett németek jelentős részét.
Magyarországot mindenki elhagyta. Csak a magyarok maradtak. A magyar vidéken nem maradt senki idegen. Se külföldi, se nem-keresztény. A magyar vidéken csak szegénység van, kiszolgáltatottság. És az inváziós hadak (azok a szerencsétlenek, akik háború elől, éhhalál elől menekülnek Afrikából, a Közel-keletről) azt a keveset is el akarják venni tőlük, amijük van. (Legalábbis a hivatalos retorika szerint). 2015 szeptemberében a bajorországi Banz kolostorában Orbán először beszél az 1500-as évek magyar tapasztalatairól. Akkor és ott mondta ki, hogy ő csak egy várkapitány, aki megvédi a végvárát attól a muzulmán ellenségtől, amely el akarja árasztani a keresztény Európát.„Ha magyar Magyarországot és európai Európát akarunk,akkor keresztény Magyarországot és keresztény Európát kell akarnunk ahelyett, ami most veszélyeztet minket – a vegyes lakosságú és indentitás nélküli Európa.” Ez tartja egyben (sőt, kissé még növeli is) a Fidesz két és félmilliós táborát. S ha az ország másik, Orbán-ellenes fele nem talál ezzel szemben más narratívát, akkor (a választási rendszernek köszönhetően) az országgyűlési kétharmad Dobó István utódának mindig biztosítva lesz.

 

Szólj hozzá

Orbán Viktor Nick Thorpe Egri csiullagok