2018. ápr 03.

A Momentum momentuma

A Momentum momentuma

fekete-gyor.jpgHúsvét hétfő volt a kicsi, gyenge, serdületlen Momentum nevű pártocska nagy pillanata. Amikor Fekete-Győr András bejelentette, hogy Budapest belvárosában visszalépnek az MSZP-Párbeszéd képviselője javára. Rendeltek egy közvélemény-kutatást a tekintélyes Médiántól. Ennek az eredménye azt mutatta, hogy az ellenzéki pártok közül nem ők állnak az első helyén, ezért visszalépnek a legerősebb javára.
Hahn Endre nyilvánosságra hozta ezt a kutatást. Ebből kiderül, hogy minimális eltérések voltak a jelöltek között. Először is, akárki is a fideszes Holik István ellenfele, a felmérés szerint ő nyer. Az MSZP-P jelöltje V. Naszályi ellen 48, az LMP-s Csárdi ellen 46, Fekete-Győr ellen 46 százalékot szerez. Naszályi és Csárdi eredmény 40, Fekete-Győré 38 százalék lenne. A Jobbikos Losonczy V. Naszályi esetében 14, Csárdi indulásakor 12, a momentumos ellenzéki jelöltként való indulásakor 15 százalékon állna.
Szóval ezek nem olyan hatalmas különbségek, hogy jól megfontolt döntést lehet hozni. Azonkívül ott vannak még a rejtőzködő szavazók, a felmérésekkor linkelő szavazók. Vagyis a hibahatár.
Egy dolog azonban biztos, hogy Fekete-Győr visszalépésével a Momentum párt lett. Sokkal inkább párt, mint bármikor korábban. Politikai tényező, amelyet komolyan kell venni.
Van aki azt mondja, hogy ha nem indult volna a Momentum Budapest belvárosában, akkor nem is lenne probléma. PR-kampány az egész. Lehet, hogy az is. De sikeres.
A Die Welt így írt a fiatal politikusról: „Az ember, aki hirtelen veszélyes lett Orbánra.”
A választásokon a Momentum valószínűleg nem jut a parlamentben. De a következő négy év politikájának nagy valószínűséggel egyik főszereplője lesz. Ne feledjük, az egyetlen olyan párt Magyarországon, amelynek utánpótlása minden választási ciklusban személyi igazolványt kap.

Szólj hozzá

jövő visszalépés Momentum Fekete-Győr András Budapest belváros