2018. már 20.

Stephen Hawking utolsó elmélete

Stephen Hawking utolsó elmélete

hawking_fold.jpg

Stephen Hawking napokkal a halála előtt publikálta utolsó akadémiai munkáját, melyben volt egy úttörő matematikai magyarázat, ami lehetővé teszi az emberiség számára, hogy más univerzumok létezését tesztelje.
Egy olyan matematikai képletet állítottak fel, melynek segítségével egy olyan szondát lehet építeni, ami bizonyítékokat találhat a „multiverzumok” létezésére – mondta az Euronews-nak Thomas Hertog, a Kilépés az inflációs elméletből? című dolgozat társszerzője, a Leuveni Katolikus Egyetem elméletifizika-professzora.
A multiverzum a kozmológusok definíciója szerint az a jelenség, amikor több univerzum létezik egymással párhuzamosan – a dolgozat kínál egy bizonyítási módot arra, hogy az ősrobbanás egy multiverzumot hozott létre, és a mi univerzumunk is csak egy a sokból.
Hawking 1983-ban James Hartle fizikus segítségével alkotott egy modellt az ősrobbanásról, feltételezésük az volt, hogy a világegyetem határfeltétele az, hogy nincs határa. Hertog szerint ennek a fejlesztett változatát dolgozták ki.
Sok éven át nem volt világos, hogy milyen típusú univerzum jött létre az Ősrobbanásban, de a fizikusok fokozatosan ráébredtek arra, hogy a modell nem egy, hanem végtelenül sok univerzumot ír le.
Hawking nem volt megelégedve a feloldatlan ellentmondással. „Próbáljuk meg megszelídíteni a multiverzumot – mondta egy évvel ezelőtt Hertognak.
A páros nekilátott, hogy kifejlesszen egy módszert, ami átalakítja az ötletet egy koherens, tesztelhető tudományos szerkezetté.
"Ebben a dolgozatban, Stephen eredeti „határ nélküli” modelljét szilárdabb matematikai alapokra helyeztük. Úgy találjuk, hogy ez láthatólag leszűkíti a multiverzumot kezelhető véges mennyiségű univerzumra, ezáltal lesz tesztelhető a modell” - mondta Hertog az euronewsnak.
Néhány kozmológus arra alapozva vitatta a párhuzamos világegyetemekről szóló elméletet, hogy nem lehet tesztelni. Eközben az új model azt mutatja, hogy a mi világegyetemünkben végzett megfigyelések erős bizonyítékokat nyújthatnak más világegyetemek létezéséről – magyarázta Hertog.
Hawking utolsó elmélete nemcsak másik világegyetem létezéséről szóló bizonyíték megtalálásának kilátását tartalmazza, sötét jóslat is van benne, mely szerint a világegyetem végül sötétségbe fog borulni, ahogy a csillagok elégetik az összes energiaforrásukat. Kutatótársai állítják, hogy ha Hawking még élt volna, mikor kiadják a tanulmányt, akkor megkaphatta volna érte a Nobel-díjat. Több alkalommal is jelölték, de nem kapta meg az elismerést.
Hawking két héttel halála előtt találkozott Hertoggal, hogy elvégezzék az utolsó simításokat közös munkájukon, és leadják a közléshez. Most épp áttekintés alatt van, és hamarosan kiadják egy vezető tudományos újságban.

 

 

 

Szólj hozzá

ősrobbanás Stephen Hawking multi univerzum kiégő csillagok