2018. már 18.

Így viccelnek ők

Így viccelnek ők

gyorgy_botond_1.jpgGyörgy Botond könyve az erdélyi magyar humorról

György Botond humorista könyvet írt az erdélyi humorról. Dumakavics a címe. Elsősorban a stand up comedy műfajáról szól. Ahogy Magyarországon, úgy Erdélyben is, ez a legnépszerűbb formája a szórakoztatásnak. A Transindex a könyv megjelenése kapcsán megkérdezte tőle, mi az oka annak, hogy Erdélyben hiányzik a politikai humor. Az egyik ok az RMDSZ-szel való kapcsolat. Bár a kisebbségi képviselet soha nem mondta, hogy ne beszéljenek a politikáról, soha nem szabott meg szabályokat, viszont van kölcsönhatás. Sokan félnek, hogy veszítenek a közönségük szimpátiájából. A másik kiindulópont, hogy a humornak nincs állandó médiája. Ha minden hónapban lenne például az Erdély Tévén egy harminc perces adásuk, akkor a humoristák kénytelenek lennénk hozzányúlni aktuális dolgokhoz, mert egy idő után kifogynának az olyan témákból, mint a család, a barátok és az egyetem. Sokan azért mennek humorestre, hogy ne Kelemen Hunorról halljanak dolgokat. Olyan, mintha belefásultak volna. Emellett nehéz olyan politikai szereplőket találni, akiket mindenütt jól ismernek - főleg, hogy Erdély minden részére járnak. Kovászna megyében valószínűleg hiába viccelnek Pásztor Sándorral. (Pásztor Sándor Bihar megye elnöke). A poént az emberek 90 százaléka nem érti. Nem olvas helyi újságot. Egy Trumpról szóló viccet hamarabb megértenek, mint egy Pásztor Sándortról szólót. Ha születik egy Trumpos poén a világban, az órák alatt eljut Erdélybe is ahhoz a réteghez, aki ezt figyelemmel követi.

Vannak erdélyi tematikák, amivel csak mi tudunk élni” – mondta György Botond. Ilyen a román-magyar viszony, a román tudás hiánya, amikor bemegyünk az üzletbe. Ezek jó témák, de kevés, hogy erre építsünk egy egész estét, mert egy idő után unalmassá válik csak arról beszélni, hogy mennyire nem tudunk románul. Szintén visszatérő téma, főleg mert jól eladható már Budapesten is, a székelyek beszédstílusa, amikor arra élezik ki a poénokat, hogy milyen röviden válaszolnak. Ezt is csak az erdélyi humoristák tudják megcsinálni. Vannak tabutémáitok? Egyházról és vallásról elég keveset szoktunk beszélni. Felméri Péter szokott mostanában a témához nyúlni. Erdélyben nincs plágium. Magyarországon a Dumaszínháztól kirúgnak, ha plagizálsz. Erdélyben ezt nagyon nehéz felülvizsgálni, de ha van egy közös fellépés a Szomszédnénivel vagy Felméri Péterrel, akkor ők el szokták mondani, hogy ezt azért ne használd.
Ha én megosztok egy Bödöcsös videót, lehet nem csak azért osztom meg, mert jó humoristának tartom, hanem azért is, mert úgy szidja Orbán, ahogyan én is szidnám, csak lehet, hogy nem merem. Vagy elmondja azt, amit én gondolok róla. Lehet, hogy a hagyományos formában viccmesélés megszűnőben van, de azért az erdélyi közönségben még él poénos sztorik továbbadása. Most az online-ban látom a jövőt, nem vétlenül indított saját csatornát a Szomszédnéni Produkciós Iroda, ahová feltöltik a videóikat. Lehet, hogy ez anyagi veszteség számukra, de szerintem ráéreztek, afelé kell elmozdulni. Nem véletlenül kezdett el vlogolni Kovács András Péter sem. Nincs nekem ezzel problémám, de azért nem szeretném, hogyha elsztárosodna az egész műfaj. - mondta a Transindex.ro-nak adott nyilatkozatában György Botond.

 

 

Szólj hozzá

erdélyi humor György Botond