2017. dec 24.

A baba, aki 25 évesen született

A baba, aki 25 évesen született

baba.jpgTudod, hogy még csak 25 éves vagyok? Ez az embrió és én lehettünk volna akár legjobb barátok is - mondta az édesanya kislánya születése után nem sokkal a CNN tévécsatornának. Tina Gibson lánya, Emma ugyanis 2017. november 25-én született, de egy olyan embrióból, melyet még 1992. október 14-én fagyasztottak le.
Carol Sommerfelt, az Embriológiai Labor vezetője a Nemzeti Embrió-adományozó Központban elárulta, hogy Emmát március 13-án olvasztották fel. Tinát saját bevallása szerint sokkolta, mikor megtudta, hogy az embrió, melyet testében hordoz nagyjából ugyanannyi idős, mint ő maga. A kis Emma így valószínűleg a legidősebb lefagyasztott embrió, mely élve született meg - maga mögé utasítva ezzel az előző rekordert, aki "csak" 20 éves volt születésekor.
Én csak egy kisbabát akartam - mondta el Tina, akit nem érdekel, világrekordot döntöttek-e lányával. Férjével, Benjamin-nal nem lehetett közös gyermekük, ezért fordultak egy teljesen megtermékenyített embrióért az adományozó központhoz. A központ olyan, megtermékenyített embriókat adományoz leendő szülőknek, akiket genetikai szüleik nem használtak fel, és régóta fagyasztott állapotban tárolják őket. Eddig íly módon a központ 700 sikeres terhességhez járult hozzá, köztük Tináéhoz is.
A fagyasztás eljárása azért fontos és szükséges, mert a mesterséges megtermékenyítés során, a hormonális kezelések eredményeképpen, a szükségesnél több petesejtet is sikeresen megtermékenyíthetnek. A lombikbébi eljárás során alkalmazott petefészek-túlstimulációnak az a célja, hogy hormonális hatásra minél több, akár 10–15 tüszőt, és bennük közel ugyanennyi petesejtet növesszen.Ezután a laborban létrejön a „randevú” a petesejtek és a spermiumok között, és megkezdődik a várakozás: vajon hány embrió fog sikeresen fejlődésnek indulni. A keletkezett embriók közül a legszebbeket, általában 2-3 db-ot, a megfelelő fejlődési állapot elérésekor beültetik az anyaméhbe. Az IVF kezelés (in vitro fertilizáció, azaz a lombikbébi-eljárás) során létrejött jó minőségű és számfeletti (vissza nem ültetett) embriók tehát fagyasztásra kerülhetnek, későbbi felhasználás vagy adományozás céljából. Erről a döntésről a pácienseknek írásos nyilatkozatot kell tenniük minden esetben. A fagyasztás rendkívül bonyolult és egyre moder-nizálódó folyamatait jól fel-ké-szült embriológusok végzik. Mondhatjuk, hogy az ő kezükben van a siker kulcsa, hiszen ők gondozzák, nevelgetik  nap mint nap piciny embriók tucatjait. Az emberi embriók összehasonlítva más emlős embrióival kifejezetten jó tolerálják a fagyasztást.
Az embriológus feladata, hogy a számfeletti (vissza nem ültetett) embriók közül meghatározza, kik lehetnek túlélők. A meddőségi centrumok nagy része a második vagy a harmadik napig tenyészti az embriókat, így ennek megfelelően 2-4 vagy 6-8 sejtes stádiumban történik a fagyasztás. Visszaültetéskor mindig a legszebb, legjobb minőségű embriókat szokták beültetni az anyaméhbe, maximum 3-at, és ha még marad jó minőségű embrió, azok kerülnek fagyasztásra
. Amikor az embriók „téli álmukat alusszák”, egyensúlyi állapotban vannak. Akár évtizedeken keresztül is tárolhatók mínusz 197 ºC fokon, mely folyékony nitrogén alkalmazásával történik. Mint Emma esetében, aki „25 évesen született”.

 

Szólj hozzá

fagyasztás adományozás embrio átültetés