2017. nov 28.

Norvégia gondoskodott a jövő öregjeiről

Norvégia gondoskodott a jövő öregjeiről

Ezermilliárd dollár van a nyugdíj kasszában

Norvégia gazdag. De okos gazdag. 1996-ban (vagyis több mint húsz éve) a kormányzat úgy döntött, hogy az olaj jövedelmek egy részét a Norges Bank Investmentnek, az állami nyugdijalap kezelőjének adja: gyarapítsa azt. Az olajból befolyó pénz ugyebár addig folyik, amíg az olaj a kutakból. Nemrég közzétették, hogy az alap értéke elérte az ezermilliárd dollárt. Igaz, a hosszútávon befektetett pénznek most egyre kevesebb hozama van. Nincs akkora piac, ahova ezt az irdatlan mennyiségű pénzt hatékonyan be lehetne fektetni. zu_norveg_nyugdij.jpg

De a norvégok gondja, nem gond a világ többi része számára. A Világgazdasági Fórum jelentése májusban úgy becsülte, hogy 2050-ben a fejlett országokban dolgozó emberek az aktív kori jövedelemnek kevesebb mint egyharmadát kapják majd nyugdíjasként kézhez. Hol lesznek az aranykor mallorcai nyaralásai, világutazásai.

Nálunk (igaz) ez most sincs meg. De 2050-re nálunk is rosszabb lesz. A becslések szerint akkor már csak 8.5 millió magyar él az országban. Közülük 2.8 millió lesz a nyugdíja. Tehát – ha nem történik valami – akkor a magyar nyugdíjas is a jóval alacsonyabb fizetésének egyharmadát kapja majd idős korára.

Szólj hozzá

Norvégia Nyugdij