2017. nov 21.

A MAMA LEROBBANT avagy a hivatalnak packázásai

A MAMA LEROBBANT  avagy a hivatalnak packázásai

 NÓGRÁDI GÁBOR

A mama lerobbant. Ugye így mondjuk magyarul, ha valaki már nem tudja ellátni magát, már nem tud felkelni az ágyból, már nem tud enni, inni, üríteni, fürdeni egyedül? Nos, ez történt a mamával. Mit lehet tenni, ha legközelebbi hozzátartozója – nevezzük Á.-nak − nem akarja bedugni egy szociális otthonba, és persze pénze sincs, hogy 24 órára ápolót fogadjon? Egyetlen megoldás van: Á.-nak kell ápolnia a hozzátartozóját. Így helyes. Így szép. Szerencsére az állam némi juttatással támogatja, ha családtag ápol családtagot. Ha súlyos az ápolt állapota, akkor akár havi 55.800 forintot is fizet, ha kevésbé súlyos, akkor 31.000 forintot mínusz a tb, ami tíz százalék.

oregasszony_toloszekben.jpg

Augusztus első napján Á. beadja a kérelmet az illetékes hivatalnak. Kérelem, orvosi papír, ilyen meg olyan igazolás stb. A kedves ügyintéző mindenről beszélget vele az ott töltött majd egy óra alatt, csak arról nem, hogy az ő javaslatára beadott kiemelt támogatás iránti kérelmet esetleg nem fogadják el. Sőt, szerinte minden rendben lesz.

Á. kilép a munkahelyéről, ott hagyja a nettó 170 ezer forintos állását, mert ugye dolgozni meg ápolni egyszerre nem lehet. (Vagyis éppen lehetne, de egy ilyen bonyolult konstrukció az állami elme felfogóképességét meghaladja.)A papírok beadása után csikorogni kezdenek a bürokrácia fogaskerekei: adjon be még egy ilyen meg egy olyan papírt, bizonyítsa, hogy a mama valóban tehetetlen, javítsa ki ezt meg azt, és így tovább, és így tovább, telnek a napok. Közben Á. ellátja a mamát, de nem lát egy vasat sem.

Két hónap után kap egy papírt. A mama a Hivatal szerint némileg még képes az önellátásra, állapota 29 %-os, azaz nincs olyan súlyos állapotban, hogy Á. az emelt díjú, azaz 55.800 -10% támogatást megkapja. (Egyszer cipelték volna el a vécére a nénit! Rögtön megváltozna a véleményük.) Sőt, a hivatali játszódások hónapjaira Á. semmit sem kap. Újra be kell adni a kérelmet, mindent elölről kell kezdeni, mert egyetlen ügyintézés alatt ugyebár nem lehet eldönteni, hogy valakinek kiemelt vagy normál támogatás jár (sic!).Na, mostan számoljon, aki még megőrizte az IQ-ja maradékát meg a türelmét!
Ha Á. bedugja egy otthonba a mamát, akkor az ellátása az államnak nem 31.000, hanem minimum nyolcvan-százezer forintba kerül az alacsony nyugdíjból levont összegen túl. Mennyi is az egy év alatt? Mennyi öt év alatt? Tíz év alatt? Ki fizeti ezt? És milyen körülmények közé kerül az otthoni ellátáshoz képest a szociális otthonban élő idős ember?

Komolyan mondom, néha megkérdezem: miért is van szükségünk államra, amelynek minden száz forint bevételünkből minimum ötven-hatvan forintot befizetünk adóban, illetve a megvásárolt termékek áfájában, és a megvásárolt termékek árának nyereségadójában stb.?

Pontosabban feltéve a kérdést: miért van szükségünk
erre az államra, erre a kormányra, amely momentán uralkodik?

 

 

 

 

Szólj hozzá

Hivatal Nógrádi Gábor Gyógyellátás