2019. ápr 26.

Népszerűségi lista

Népszerűségi lista

eu_zaszlo.jpgKereszty András
Ha ellenzéki politikus lennék, akkor kitűzném az irodám falára a legfrissebb népszerűségi listát. Mondjuk azt, amit a napokban a Medián/HVG publikált. És – természetemtől függően – kétségbe esnék, vagy átgondolnám az ebből levonható következtetéseket. Mit mutat ez a kutatásAzt, hogy a magyar politikai rendszer, Orbánia, be van betonozva.
A magyar emberek számára a legnépszerűbb hat politikus Áder (53%), Orbán (45), Szíjártó (41),Varga Mihály (40), Tarlós (37), Rogán (35). Kövér László is nyolcadik. Foci nyelvre lefordítva 7:1 a kormánycsapat javára. Ezt kiütésnek nevezik a kommentátorok. Az egy ellenzéki találat egyébként Márky-Zay Péteré (34%).
Ez bőven elég a kétségbe eséshez.
Kiderül a listáról, hogy hiába a nemzet gázszerelőjének döbbenetes gazdagodása, Orbán vejének különös vállalkozásai, az európai értékek sárba tiprása, a kitántorgott háromnegyed millió ember, a vacak egészségügy, a vacak oktatás, a tudomány leigázása, a bíróságok fenyegetése, a barátkozás a diktátorokkal – a magyar nép a miniszterelnököt szereti. Szereti, mert harcol érte. Harcol a migránsokkal, harcol Brüsszel bürokratáival, harcol a liberális elittel. Orbán maga találja ki az ellenfeleket. Aztán jól legyőzi őket. Minden harcot megnyer. Fényes páncélú lovag. Dicsfényéből kijut a hozzá közelállóknak. Korábbi bukott fegyverhordozói lesüllyednek a lista aljára.
A Fidesz az Orbán. A program az Orbán. (Mint látható most a hirdető oszlopokon is).
Igaz ez nem csupán karizma kérdése. Tökéletes munka volt a média elfoglalása. Hazudnak éjjel, hazudnak nappal, hazudnak minden hullámhosszon, minden újságjukban és az online oldalaikon. És persze dicsőítenek. Azt se felejtsük el: az ország jelentős részén csak ez a propaganda olvasható, hallható, látható.
Vagyis, ez van. Ennyi? Az ellenzék ellenzék marad. A hatalmon lévők, hatalmon maradnak.
Van ám ennek a népszerűségi listának másik érdekessége is. A kormány ellenfeleinek legnépszerűbb politikusai nem hogy közelebb kerültek volna az Orbán-csapathoz, hanem jelentősen visszaestek. A legjobban szereplő Márky-Zay 5 pontot vesztett. Nemrég még 39 százalékon állt. Fekete-Győr András, a Momentum első embere 6 pontot zuhant. Szabó Tímea is hatot. Kunhalmi, Hadházy ötöt.
Karácsony Gergely négyet. Pedig mindegyikük ismertsége nőtt. Minél jobban megismerik őket, annál kevésbé tetszenek? Lehet. De inkább valószínű, hogy csapatként gondolkodnak erről a gárdáról. Együtt estek vissza, és szinte ugyanolyan mértékben.
Csalódtak bennük. Hónapokkal ezelőtt még felfelé araszoltak. Csak az elmúlt negyedév teljesítménye miatt esik a népszerűségük.
Orbán és gárdája stabil, mert nincs programja. Mindössze annyi, hogy Orbán.
Az ellenzék visszaesik, mert nincs programja. Hogy is lehetne, mikor mindenki mást mond. Annyit megértettek, hogy az őszi önkormányzati választásokra össze kellene fogni.
De a rendszerváltás előtti idők is sok tapasztalattal járnak. Mindenek előtt azzal, hogy akkor létrejött és működött az Ellenzéki Kerekasztal. A népszerűségi lista elárulja, hogy a közvélemény már EGY CSAPATKÉNT kezeli őket. Együtt emelkednek és együtt hanyatlanak. Kell egységes és érthető program. És egy szó, ami köré össze lehet gyűjteni azokat, akik nem szeretnének a jelenlegi politikai rendszerben élni. Ez a szó: Európa.

Szólj hozzá

ellenzék Európa Népszerűség