2019. jan 20.

Gyűlölet-beszéd

Gyűlölet-beszéd

vajna.jpgIványi György
Szóvá tették ma már néhányan, nekem estére gyűlt fel, s az is, hogy mi az igazi baj. Egészen undorító szövegek jelennek meg Andy Vajna halála alkalmából, akár a felesége oldalán, sőt róla. Primitív antikapitalizmus, parlagi irigység, szexuális elfojtások és fantáziálás kitörései, viceházmesterné-gyűlölködés a mosókonyhában... hiteltelenítve Vajna életének, tetteinek kritikáját is. Dióhéjban: egy kétes rezsim ebből újragazdagodott, a hatalom támogatásából pénzt kovácsoló együttműködője; egy jobb sorsra érdemes tévécsatorna és kisebb médiabirodalom propaganda-szócsővé alakítója... ugyanakkor nagy tudású, gyakorlott és sikeres filmproducer, akinek "kormánybiztoskodása" alatt feléledt a magyar filmipar, értékes alkotások sora született, a magyar közönség ismét nézni kezdte a magyar filmeket. A kaszinók világához nem értek.
Sikerekkel és vagyonnal jutalmazott, ugyanakkor hibákkal, tévedésekkel, bűnökkel terhelt életmű. A gyűlölet kitörése nem ennek a tükre, hanem Magyarország morális és mentális állapotáé. Amilyet - a kincstári lelkesedés és a kocsmai gyűlölködés efféle keverékét - utoljára 1954-55 körül tapasztaltam (és épp akkor nyíló elmével csak évekkel később, visszatekintve ismertem fel).
Nem csoda, hogy a gyűlölet-propaganda úgy hatol belé, mint kés a vajba.
Ebbe a gyűlölködésbe fulladnak bele végül az ellenzék bármennyire jogos felháborodáson, a rezsim természetének felismerésén alapuló kezdeményezései, rendre. Az "ügy" drukkerkórusok rigmusaivá alakul át, végül marad a csupasz gyűlölet.
Az meg, bárki és bármi ellen irányuljon, nem gyengíti a rezsimet. Hanem erősíti.

Szólj hozzá

Andy Vajna gyűlölet-beszéd Iványi György