2018. jún 08.

Egy elnök és egy király

Egy elnök és egy király



obama_es_bourdain.jpgKereszty András
Mennyivel más Amerika volt 2016-ban! És ezt egy Hanoiban készült felvétel bizonyítja. Pici étterem. Tiszta és rendes. Összesen hat asztal látszik. Az asztalok mellett kék műanyag székek. Tizenkét vendég. Tízen közülük (valószínűleg) helybéliek. Az első kis asztalnál külföldiek. Lábuk hosszú, nem fér el az asztalnál. Az egyikük elnök. Amerikai. Barack Obama. A másik király, a gasztronómia királya: Anthony Bourdain. A Huong Lien nevű étkezőben vacsoráznak sertéshúsos tésztát, vietnami sörrel. Egyszerű, gyors, olcsó étel.

Érezni meghittséget a két ember között.

Obama már nem elnök. Bourdain már nem él.

El lehetne képzelni olyan vacsorát, amit Trump költene el műanyag széken üldögélve egy szakáccsal? Mert Bourdain, mégiscsak szakács volt. Még ha híres is. Maga írta le, hogy a forró vasfazekak, kések milyen sebeket ejtettek a kezén. Mert ilyen minden szakács keze.

Azt nem lehet tudni, milyen sebeket viselt legbelül. Miért vetett véget önkezével az életének? Ő, aki azt írta: „Mit szeretek legjobban a szakmámban? Hát azt, hogy egy szubkultúra része vagyok. Része a történelmi folytonosságnak, egy sajátos nyelvezettel és szokásokkal bíró titkos társaság tagja. Hogy élvezem az azonnali örömet, amit az okoz, ha az ember valami jót csinál a kezét és az érzékeit használva.”

Ami azt illeti éppen ettől az örömtől búcsúzott el, amikor celeb lett. Tévéstúdiók bajnoka a „hús-pályák” helyett. A CNN sztárja.

Mert ne áltassuk magunkat. Nem az történt, hogy egy szakács meghívta az elnököt, hogy ha már Hanoiban jár, mutat neki egy jó kis helyet. Mindketten – a fesztelenségből látszik – ezt élvezték volna jobban. De a képet egy stáb készítette, amely a CNN következő epizódját vette fel. Odakint pedig vártak a testőrök a limuzinok mellett.

2016-ban mégis más volt. Amerikának „européer” elnöke volt, nem pedig egy pojáca. Bourdain pedig nem jön többet Budapestre, ahol a Pléh-csárdában tányérnagyságú rántott húst evett. Amerika megváltozott.

Ami Magyarországot illeti, az 2016 óta ugyanolyan maradt.































































































































































































































































































































































































































































































































Szólj hozzá

Obama Hanoi Bourdain