2018. ápr 23.

Márki-Zay, a magyar Kennedy

Márki-Zay, a magyar Kennedy

marky_zay_tomeg.jpgKereszty András

Ő az a magyar politikus, aki legyőzheti Orbánt. Április 21. óta ugyanis nem a Fidesz konglomerátuma áll szemben a megosztott ellenzékkel, hanem Orbán Viktor személyes ellenfelet kapott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester személyében. Úgy, ahogy annak idején John F. Kennedy lépett az Egyesült Államokban a nyolc éven át, (a maximális) két elnöki periódust betöltő, Dwight D. Eisenhower helyébe. Eisenhower győztes hadvezér (mondhatjuk igazi „vezénylő tábornok), protestáns és republikánus volt. Kennedy demokrata, katolikus és viszonylag fiatal (43 éves) volt. A első katolikus és az első negyvenes jelölt.
Hát, ha Márki-Zayt figyeljük akkor sok mindenben emlékeztet az amerikai elnökre. Kennedy korú (45 éves), katolikus, konzervatív jobboldali családból származik. Jó képű, jól beszél. (Egyelőre maga a beszéd jobb, mint az előadása. Meg kell tanulnia úgy szónokolni, hogy nem olvas). Karizmája van. Alkalmas a női szavazatok begyűjtésére. (Ebben segít tökéletesnek gondolt házassága és hét gyereke is). Egy politikus, akivel szemben biztosan nem állna ki a jelenlegi miniszterelnök. Hogyan is festenének együtt. A nagy hasú, Csörgeő Csulira hajazó Orbán és a magas, elegáns MZP.
Az már évek (sőt, évtizedek) óta biztos volt, hogy a baloldal nem tud megfelelő személyt állítani a Fidesz-vezérrel szembe. Egyetlen ilyen ember volt, Bajnai Gordon, de őt fellépése pillanatában elgáncsolták szövetségesei. Márki-Zay viszont váratlanul robbant be a politikai arénába. Kiderült, ő az összes ellenzéki párt számára elfogadható jelölt Vásárhelyen. És az is kiderült, hogy ha az összes ellenzéki párt összefog, győzni lehet a kormány erős emberének, Lázár Jánosnak a városában. Mi teszi Márki-Zay Pétert alkalmas személynek arra, hogy összefogja és vezesse az ellenzéki tábort?
Vidéki származása. Gyula és Hódmezővásárhely között éltek évszázadok óta a felmenői. Értelmiségi família. Tanárok, jogászok,
orvosok leszármazottja. Olyan emberekén, akikre felnéz a környezetük. Dédapját, a bírót a Rákosi korszakban kirúgták az állásából, mert „helytelen” ítéletet hozott. Vallásos ember. Első beszédét egy százezres tömeg előtt Szent Péter idézettel kezdte. Szóval nem könnyű lekommunistázni. Érdemes egyébként ezt a beszédet tanulmányozni.
Csupa közhely. „A választáson a magyar nép leváltotta az ellenzéket.”” Nem bízhatjuk hazánkat olyanokra, amelyek nemcsak a nemzet, de még saját érdekükben sem voltak képesek az összefogásra.””A magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amelyik nem csak szavakban utasítja el a korrupciót és a megfélemlítést.””Egy olyan ellenzéket, amelyben nincsenek ott a hatalom ügynökei.””Ez a rendszer nemcsak illiberális, de nem is demokrácia.” „Csak együtt, valamennyi ellenzéki összefogásával van esélyünk elnyerni szabadságunkat.” Aztán egy erős mondat:
„Harcolni fogunk egy egységes ellenzék megalakulásáért, ahol akárcsak a mai tüntetésen, békésen elfér egymás mellett jobb- és baloldal, egy szél lengeti a magyar és európai zászlót, ahol összeköt bennünket, amit együtt, mind elveszítettünk: összeköt a demokrácia, jogállam, piacgazdaság és az európai integráció iránti elkötelezettség.
Majd ismét közhelyek: „Harcolni fogunk a médiatúlsúly és hazugsággyárak ellen!”” Harcolni fogunk a megfélemlítés ellen, kiállunk a megalázottakért és azokért, akik üldöztetést szenvednek az igazságért”.”Harcolni fogunk a bíróságok függetlenségéért, nem engedjük, hogy az igazságszolgáltatás a hatalom játékszere legyen.” „Egy egységes, összetartó ellenzék ugyanis békés úton is le fogja váltani az önkényuralmat”. Aztán egy erős gondolat: „ Jóravaló emberek százait veszik rá hétfő reggeltől péntek estig, hogy hazudjanak, hamisan tanúskodjanak, az igazak ellen tegyenek. Ezzel azonban nemcsak a kiszemelt áldozatoknak ártanak, azokkal szemben is megbocsájthatatlan bűnt követnek el, akiknek a lelkiismeretét szétzúzzák kicsinyes céljaik érdekében. Akik aztán nem tudnak aludni, akiket mardos a bűntudat, de félnek szót emelni, a parancsot megtagadni – mert ők lehetnek a következő áldozatok. Ha egyedül maradnak… De mától fogva nincsenek egyedül! Nem hagyjuk őket. Senkit nem hagyunk egyedül, akinek megszólal a lelkiismerete.”
Kicsit közhelyszerű, de viszi már a lendület: „Ezen a tüntetésen minden politikai pártból vannak igaz magyar emberek, akik eddig egymás ellen küzdöttek.” „Hamarosan ez a mai rendszer is a történelemkönyvekbe kerül – amikor már nem a mostani hatalom írja a történelmet. Mindenkinek most kell eldöntenie, hogy az ő neve melyik oldalra kerül ebben a könyvben. Akár a jó, akár a rossz emberek oldalára kerül, végérvényesen ott fog maradni! MOST még dönthet!”
És a nagy lezárás:
„Mindenkit arra kérek, hogy fogjon kezet a körülötte állókkal! Fogjátok meg egymás kezét, és lélekben ne engedjétek el soha többé!
Ez a kézfogás a jövő gesztusa lehet. Ezek a felemelt kezek a tüntetés végén nagyon erős jelentés hordoztak. Nekünk is van már JFK-énk. MZP-nek hívják. Remélhetőleg nálunk nem fenyegeti az amerikai elnök sorsa. De nálunk is elérheti a karakter-gyilkosság. Különösen akkor, ha nem az ellenzék fog össze, hanem a kormányzat és néhány ellenzékinek gondolt erő.

 

Szólj hozzá

beszéd kézfogás Kennedy Márki-Zay Péter