2018. már 15.

A manipuláció tudománya

A manipuláció tudománya

manipulal.jpg

 

 

Nógrádi Gábor

Megyőződésem, hogy többnyire a kormány tagjai sem értenek egyet a saját maguk által nyilvánosan hangoztatott szélsőséges véleményeikkel, de ők nem győzhetnek ma másképpen Lehet, hogy nyitott kapukat döngetek. Lehet, hogy sokan megírták már, miért beszélt marhaságokat Lázár János a kamera előtt Bécsben. Nem olvasok mindent. Sőt! De akár megírta más, akár nem, újra meg újra le kell írni: a kormány kommunikációja csak a reménybeli választóik meggyőződésének megerősítéséről és az ellenzéki média tematizálásáról szól. Az efféle kormány-megszólalások, -plakátok, -hirdetések valóság- és igazságtartalma nulla, de a félelem gerjesztése, a lélekre ható narkotikum szajkózása meg az ellenzéki média és néhány szókimondó külföldi vezető felhördülése segítségével megerősítik a választóik véleményét – elköteleződését.

Ügyes! – mondaná Kohn bácsi Bécsből.

Amit Lázár elmondott, azt elmondathatta volna egyik fizetett riporterével is egyik fizetett médiájában, de akkor század, ezred ekkora hatása sem lett volna a FIDESZ-választók körében. Ezért mondta el ő, bár biztos vagyok benne, hogy többnyire sem ő, sem a kormány többi tagja nem ért egyet a saját maguk által nyilvánosan hangoztatott szélsőséges véleményekkel – sorosozással, enszezéssel. Ezt fontos kiemelnem, mert így látszik világosan a manipuláció technikája, amelyet a marketing kommunikációból jól ismerünk. Például: „Ez a világ legfinomabb joghurtja!” – mondja a hölgy a tévéreklámban, és csak magában teszi hozzá, hogy „én ugyan hányok tőle.”

Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Lázár császárvárosi fellépése előtt Kurz kancellár kapott egy üzenetet arról, mit fog mondani a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter a bécsi utcán, és amit mond majd, miért mondja. Különben nem lett volna ilyen puszikálós vége a provokációnak: „Jó és fontos jelzésként” értékelte a miniszterelnökséget vezető Lázár János Bécsben forgatott videójával kapcsolatos csütörtöki „bocsánatkérését és magyarázatát” az osztrák kormányfő az APA hírügynökség szerint. „Szomszédok között udvarias hangnemet kell ápolni, és a lehető legszorosabban együtt kell működni” – idézte Sebastian Kurz kancellárt az osztrák hírügynökség.”/hirado.hu/

Akinek van füle, az hallja az összhangot jobbról.

Szólj hozzá

cinizmus manipuláció Nográdi Gábor