2017. dec 02.

Erős jel érkezik a gyomorból

Erős jel érkezik a gyomorból

A gyógyszer, amely ellenőrzi a beteget

Skizofréniában, bipoláris zavarban szenvedők gyakran nem veszik be a gyógyszerüket. Vagy azért, mert elfelejtik, vagy azért mert nem értenek egyet az orvosukkal, és nem tartják magukat betegnek. Emiatt állapotuk súlyosbodhat. Negatív spirálba kerülhetnek. Most olyan tablettát kaphatnak, amely árulkodik arról, hogy beszedték-e. Az amerikai Food and Drug Administration jóváhagyta az Abilify MyCite nevű gyógyszert.

Ez egy igen különös kis tabletta. Bele építenek egy apró kis szenzort (rezet, magnéziumot és szilikont tartalmaz). A páciens oldalára pedig apró sebtapasz-féleség kerül. Ebbe érkeznek a jelek a gyomorból, ha oda a tabletta megérkezik. A tapasz ugyanakkor adóként is működik: az orvossal és négy másik személlyel közli a gyógyszer bevételét.

A jövőben diabéteszben, HIV fertőzésben, sztrókban szenvedők is kaphatnak hasonló elven működő gyógyszereket. A kísérletek sikerrel biztatnak. Persze, minden a betegeken múlik. Hajlandók-e elfogadni ezt a fajta kezelést. Megbékélnek-e a betegség-tudattal. Beletörődnek-e abba, hogy oldalukon kis jeladó árulkodik az orvosuknak. Dr. William Shrank a Pittsburgi Egyetem orvosi fakultásának vezetője lelkesedik az új Abilify-ért. „Ha a páciens nem szedi a gyógyszerét az nagyon súlyos következményekkel jár számára. Ugyanakkor nagyon drága dolog is. Az Egyesült Államokban 100 milliárd dollárra becsülik annak annak a költségét, hogy a betegek nem veszik be a felírt gyógyszereket. Ez az állapot-romlás miatt szükségessé váló új kezelések ára.” A The New York Times idézi William Jiang 44 éves írót, aki 16 éve szedi a skizofrénia ellenes gyógyszerét. Rendszeresen beszedi az Abilifyt és büszke arra, hogy állapota normalizálódott. „Korábban meg voltam győrődve arról, hogy meg akarnak mérgezni”. Neki megvan a maga akarata és nem kér az újfajta gyógyszerből. „Nagyon nem szeretném, azt, hogy a hasamból olyan erős jel jöjjön elő, hogy azt az orvosom is leolvashatja”.

Szólj hozzá

skizofrénia gyógyszer bipoláris zavar